top of page
STAAND Als jij kon spreken - credits Richard Beukelaar.jpg

Judith van der Klip - Als jij kon spreken: memoires van een viool (muziektheater/klassiek)

Zondag 23 april, 15.00 uur

€ 17,00

Wat heb je te vertellen als je ruim 200 jaar oud bent?


Violiste Judith van der Klip neemt je in haar voorstelling mee op een muzikale reis van 1800 tot nu, geïnspireerd door de geschiedenis van haar prachtige oud-Hollandse viool. Ze wordt hierbij vergezeld door een pianist, bandoneonist en strijkers. De voorstelling zal worden ondersteund door prachtige visuals en de viool komt tot leven dankzij acteur Krisjan Schellingerhout. Daarnaast voorziet de stem van Eric Corton je van historische context.


De viool die Judith in bruikleen heeft van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds blijkt van een bijzondere oud-Hollandse bouwer te zijn en heeft een interessante geschiedenis. Een soortgelijke viool ligt bijvoorbeeld in het Rijksmuseum. ‘De Nederlandse vioolbouw uit het verleden doet niet onder voor de beroemde Italiaanse maar er is nog weinig over bekend’, zegt Hubert de Launay. Hubert is kenner en onderzoeker van de Nederlandse vioolbouw en gespecialiseerd in de restauratie van bijzondere instrumenten. Als inspiratiebron voor de voorstelling doorzoekt Judith met Hubert de archieven om te achterhalen wat haar viool heeft meegemaakt.  

Zo ontstaat een reis door de tijd vergezeld door prachtige en veelzijdige vioolmuziek. Startend bij de plek waar de boom voor het hout van de viool moet hebben gestaan langs het 18e eeuwse Amsterdam, het (klassieke) Haagse Hof, via zwoele Argentijnse Tango naar eigentijdse muziek en plekken op Nederlandse en internationale pop en dance podia.


Over Judith van der Klip
De Zwolse violiste Judith van der Klip heeft na haar studie aan het ArtEZ Conservatorium (Klassiek viool) zo’n beetje elk muziekgenre gespeeld. Naast het spelen in haar eigen Klassieke strijkkwartet werkte en werkt ze geregeld samen met Klassieke pianisten Jisk Lieftink en Tobias Borsboom. Ook schreef ze arrangementen voor en speelde ze mee in producties van o.a. Alain Clark, Blaudzun, Tangarine, Typhoon, Martin Garrix, Dool (Elle Bandita), het Malando Orkest, Armin van Buuren en Mr. Probz. Daarnaast toerde ze de wereld rond met o.a. Blaudzun, The Royal Dutch Disco Philharmonic (o.a. met The Trammps), Haevn, DOOL, Alain Clark en Ane Brun. 

Cast

Judith van der Klip (viool & storytelling) 
Krisjan Schellingerhout (acteur)

Rik Helmes / Tobias Borsboom (piano)

Carlos Gomez (viool) 
Joshua Hullu (altviool)

Santiago Cimadevilla (bandoneon) 
Stijn Dijkema (regie)

Sara van Gennip (tekst) 
 

LIGGEND Als jij kon spreken - credits Richard Beukelaar.jpg
Maaike Widdershoven: Optredens
bestelknop2_edited.jpg
bottom of page